11 Punkter for god belysning



På solrige dage stiger vores velbefindende. Vi er i godt humør og fulde af energi. Sådan har naturen indrettet det. light11har gjort det til sin opgave, at finde belysninger med sammenlignelige karaktertræk til Deres bolig. På denne møde kan light11 tilbyde udvalgte belysningsløsninger, som henter solen ind i Deres hjem. Det er nemlig kun, når lyset er rigtigt i boligområdet, at mennesket fæler sig godt tilpas og forbliver sundt. De 11 Punkter for god belysning er afgørende herfor.

1. Blænding

Solbriller, nej tak

Det klareste punkt bør altid være den belyste genstand, aldrig lampen i sig selv. Ellers bliver øjet blændet, hvorved syn og velbefindende stærkt begrænset. Derfor skal eksempelvist fremhæve det dækkede bord på en stemningsfuld møde, og ikke blænde deltagerne under måltidet. Enhver form for blænding er et tabu i en intelligent lysløsning. Eller vil De måske gå rundt med solbriller indendøre?

2. Lysfordeling

Blanding af lys og mørke

Lichtsterkte wordt waargenomen door de ogen. De lichtsterkte bestaat uit het licht, dat de lamp uitstraalt en de kleur van het waargenomen materiaal.
Lyset er det, som øjet opfatter. Det er sammensat af det lys, som lampen spreder, samt det betragtede materiales farve. Lyse rum skabes ved belysning af lyse materialer. Derfor bliver ethvert rum lyst, når vægge og lofter er lyse, og de belyses. Belysningen af et mørkt gulv, f.eks. med en nedadrettet pendellampe, gør, at det samme rum, selv med megen belysning, ser mørkt ud. Målet er, at fordele lyset så harmonisk, så rummene bliver til at opholde sig i. Både en skarp lysplet i mørke omgivelser og et ensartet oplyst rum bliver opfattet som lige ubehageligt af betragteren. For stærke kontraster mellem lys og mørke anstrenger øjet. Det skal omstille sig hele tiden og bliver hurtigt træt. For ensartet oplyste rum opfattes derimod som kedelige. Atmosfæren og stemningen bliver på samme møde, som man kender det fra overskyede dage. Belysningen i et rum skal derfor kombinere en blød rumbelysning med en spændende zonebelysning.

3. Lysstyrke

Lysetsstyrke

Belysningens styrke, målt i Lux, må ikke forveksles med klarheden/skarpheden. Den er bestemmende for, hvor meget lys en lampe udsender, ikke hvor klart dette lys opfattes. De europæiske normer for computer-skærmarbejde anbefaler således 500 Lux. En høj belysningsstyrke er altid afgørende, når der kræves gode synsforhold i længere tid, f.eks. ved arbejde, løsning, tegning, hobby- eller hjemmearbejde. De lamper, der anbefales af light11 til forskellige rum og zoner, er udvalgt på en sådan møde, at den ideelle belysningsstyrke kan opnås.

4. Lysfarve

Forskellen mellem koldt og varmt

Lysets farve gør forskellen mellem koldt og varmt lys. Farven bestemmes af farvespektret, som varierer alt efter lyskilde. Farverne rød og blå har central betydning. Jo mere rødt, desto varmere er lyset, jo mere blåt desto koldere. Lysfarven måles i grader Kelvin (°K).
 
lyskilde
Kelvin
mængden af farve
lyseffekt
 
  • Stearinlys
    1 800 °K
    ekstremt høj andel af rødt
    kølende, halvmørkt lys
  •  
  • Glødelampe
    2 700 °K
    meget høj andel af rødt
    varmt, hyggeligt lys
  •  
  • Halogengløde
    lampe
    3 000 °K
    høj andel af rødt
    hvidt, kraftigt lys
  •  
  • Dagslys
    6 000 –
    20 000 °K
    høj andel af blåt
    klart, naturligt lys

5. Farvegengivelse

Spektret for strålende farver

Farvegengivelsen bestemmer, om lyset får farverne til at fremstå skinnende eller matte. Det bestemmes af lyskilderne (f.eks. glødelampe, halogenlampe, lysstofrørslampe). Gengivelsen inddeles i kategorier som 1A, 1B, 2A, 2B osv. Kategorien 1A står for den bedst mulige gengivelse af farverne. Til boligområdet anbefaler light11 som grundregel en farvegengivelse på 1A. Undtagelsen er badeværelset. Her anbefales lysstofrørslamper og kompakte lysstofrørslamper , da de afgiver et bredt og skyggefattigt lys og dermed bedst muligt belyser ansigt og krop. For disse lampetyper er en farvegengivelse på 1B som regel den bedst mulige.
 

6. Lysretning

Skyggernes længde og placering

Den retning, hvorfra lyset falder på genstandene, påvirker skyggernes længde og placering. Jo fladere lysindfaldets vinkel er, desto længere er skyggerne. Ekstreme skygger kan være meget forstyrrende, f.eks. ved køkkenbordet, skrivebordet eller under læsning i en stol & sofa. Især hvis hænder eller andre genstande desuden kaster skygger på synsobjektet. For højrehændede er det derfor en fordel, hvis lyset kommer i en ikke for flad vinkel ovenfra og fra venstre. For venstrehændede skal det komme ovenfra og fra højre.

7. Skygning

Levende rum med lys og skygger

Skygger betyder ikke dunkelhed, men levende lysforhold. Skygger befordrer det tredimensionale synsindtryk, ansigter og genstande får form, overfladestrukturer og detaljer fremhæves. Et diffust lys uden skygger opfattes derfor ofte som ubehageligt. Men for kraftige skygger, med hårde kanter, kan også virke forstyrrende. Det ideelle er afbalancerede, harmoniske skygger, som går former og genstande let genkendelige. Således fremhæves bl.a. vennernes ansigter på en charmerende måde, når de sidder omkring spisebordet. Meget skarpe eller manglende skygger efterlader derimod et hårdt og blegt synsindtryk.

8. Lysdynamik

Tilpasning til individuelle krav

Dynamisk lys tilpasser sig de individuelle krav. Det indstiller sig til situationen, efter aktivitet, tider på dagen og stemningen. Det vigtigste og mest foretrukne element er lysdæmperen. Den bestemmer f.eks., om lampen skal give et kraftigt læselys til stolen & sofaen eller sprede en hyggelig, stemningsfuld belysning. En intelligent læsning til dynamisk lys er de moderne arbejdspladslamper, som helt automatisk tilpasser sig dagslysets styrke. Gennem konstant belysning af skrivebordet forebygges trætheden, og arbejdsenergien øges betydeligt. Den nyeste trend inden for stemningsfuld belysning er LED-lamper med lysdioder. Det særlige er: De giver mulighed for at ændre lysfarve efter lyst og behov. I kombination med tilsvarende fjernbetjeninger, som indeholder forskellige lysprogrammer, kan man således indstille lyset på en dynamisk måde. Lampen spiller således automatisk sammen med det ønskede indtryk og giver et levende farveskift.

9. Betjening

Nemt og hurtigt til det rigtige lys

Lys tændt, lys slukket. Det lyder enkelt, men kan være kompliceret. F.eks. hvis kontakten til en standerlampe befinder sig midt på ledningen. Så er den komplet umulig at nå fra døren eller lige fra sofaen & stolen. Derfor er en intelligent placering af kontakten afgørende for, om man hurtigt, fleksibelt og nemt kan tænde det rigtige lys. Kontakten skal være der, hvor der er brug for den, f.eks. i form af en fleksibel fjernbetjening eller naturligvis ved døren. Den største komfort opnås ved brug af intelligente betjeningselementer, som ledningsfrit kan installeres på hvert ønsket sted. Især i rum med mere end tre lamper anbefaler vi lysstyringer, hvormed alle lamper i rummet kan styres samtidigt. Med et enkelt tryk på en knap kan man således indstille forskellige stemninger og individuelle lysscenarier hurtigt og varierende.

10. Fleksibilitet

Variable pivoting for zone lighting

Fleksibel indstilling i en, to, tre eller flere retninger. Jo mere lysretningen fra en lampe kan varieres, desto mere alsidigt kan den bruges. Lyset kan styres her og der, nogle gange mere, nogle gange mindre fokuserende, så det kan tilpasses ideelt til de forskellige krav. Det kan være, at skrivebordslampen skal trækkes tættere på, for at man kan tegne detaljer, eller stolens og sofaens læselampe skal rettes mod gulvet for at opnå en indirekte hyggebelysning i hele rummet. Det er helt ligegyldigt, om der er tale om en bordlampe, en standerlampe, en væglampe eller en pendellampe - blot den er fleksibel. Så kan den benyttes på mange måder og skabe forskellige stemninger.

11. Mobilitet

Til små og store flytninger/ommøbleringer

Kvalitetslamper ledsager dig hele livet. Desto vigtigere er det, at de ved flytning, renovering - eller blot fra tid til anden - uden problemer kan placeres andre steder. Klemme-, stander- og bordlamper er i denne henseende særligt mobile. Men også modeller, der sidder fastgjort til lofter, vægge eller møbler, kan omplaceres, når nedtagning og opsætning nemt kan foretages. Det er netop her mærkevareprodukterne skiller sig ud i forhold til massevarerne. De tilbyder lang levetid, sikkerhed og komfort, og overlever dermed de fleste "stormagasinlamper" med masser af ør. Et regnestykke, der gå op.

Læs også 3 Lyskomponenter


top