terminus

light11-husetTag med på en tur rundt i light11-huset og lad Dem inspirere. Gø blot gennem de enkelte rum og få informationer om, hvordan De kan indrette Deres bolig individuelt med egnet rum-, zone- og stemningsfuld belysning.

 

 

Dagligstue

Læsning, samtale, fjernsyn, leg og spil... Intet andet rum i boligen anvendes så alsidigt som dagligstuen. Desto vigtigere er det med en variabel belysning, som passer til de forskellige stemninger og krav. En centralt placeret loftslampe kan ikke opfylde disse krav. Det er en fordel at bruge en "decentral" læsning, hvor forskellige lamper i hver af stuens zoner anbringes, så de passer til de enkelte aktivitetsområder.

Denne zonebelysningkan så kombineres med en indirekte rumbelysning, som oplyser loftet.
De, som især kan lide at hygge sig, kan så skabe yderligere atmosfære med stemningsfuld belysning. Lamper, der kan lysdæmpes, er en fleksibel læsning som tilpasser sig stemningen og kravene. Moderne lysstyringer går det muligt at betjene alle lamper via en enkelt kontakt, f.eks. en central fjernbetjening. På den måde kan man nemt skabe forskellige lysstemninger med et enkelt tryk på en knap. Og man undgår at skulle tænde for hver enkelt lampe for at opbygge indtrykket.

Dagligstuelamper
 

Spisestue

I spisestuekombineres den fokuserede belysning af spisebordet med en rumbelysning.
Formålet er at skabe en atmosfære, hvor bordets omkreds danner en hyggelig ø af lys, hvor man har lyst til at blive siddende. Bordet er dermed lysere end dets omgivelser, og personerne træder tilbage i det dæmpede spredte lys.

Bordet bliver på den måde centrum for opmærksomheden, og bordarrangementet fremstår særligt strålende. I store rum anbefaler vi at etablere yderligere lyselementer, f.eks. i form af belysning af billeder eller kunstgenstande, og et stemningsfuldt lys på sideborde eller kommoder.

Spisestuelamper
 

Soveværelse

De tilbringer ca. en tredjedel af Deres liv i soveværelset. Her slapper De af, har det rart, læser og hører musik. Men om morgenen, når dagen starter, bliver soveværelset fyldt med aktivitet: Finde tøj i skabet, klæde sig på, rede seng ... Soveværelses belysning skal derfor være tilsvarende alsidig.

Grundlæggende er rumbelysningen, som hjælper til i forbindelse med aktiviteter, f.eks. som redning af sengen og rengøring, uden dog samtidig at henlægge rummet i et alt for skarpt lys. Hvis man ikke ønsker zonebelysning af skabe og reoler, skal rumbelysningen dog altid være tilstrækkelig til, at man også kan orientere sig her. Desuden er det vigtigt med et læselys ved sengen.

Supplerende stemningslamper understreger en hyggelig atmosfære. Der opnås også en sårlig virkning ved zoneoplysning af billeder. Det er også en fordel, hvis rumbelysningen kan tændes og slukkes fra sengen. Mange soveværelser har dog ikke en så fornuftig anbringelse af kontakten. De moderne radiokontakter er en nem og trådløs løsning på dette problem.

Soveværelseslamper
 

Arbejdsværelse

Til arbejdsværelset anbefaler vi en blød rumbelysningen kombineret med zonebelysning af bordet, som oplyser arbejdspladsen godt. Rumbelysningen giver rummet størrelse og forhindrer, at man under arbejdet fornemmer "at loftet falder ned over hovedet". Desuden udjævner det for hårde kontraster mellem lys og mørke mellem skrivebordet og omgivelserne. Øjet skal omstille sig mindre og bliver derfor mindre/ikke så hurtigt træt.

Zonebelysningen giver den nødvendige lysstyrke på skrivebordet og former arbejdsområdet på en måde, så genstande og detaljer bedre kan ses. Dette forebygger også for hurtig træthed under arbejdet. Afgørende er, at lyset i arbejdsværelset er klart og skarpt, men samtidig ikke blænder, hverken direkte eller via lysreflekser på computerskærmen.

Arbejdsværelseslamper
 

Entré

Det første indtryk er vigtigt. Det gælder også i boligen. Entréen fungerer som et visitkort for Deres bolig og er afgørende for, om de besøgende fra første øjeblik føler sig godt tilpas. Ofte har entréen ingen vinduer. Derfor er der dagen igennem brug for en klar og levende belysning. Ud over rumbelysning, kan spejle og billeder belyses.

Hyggelamper, f.eks. på et sidebord eller en kommode, bidrager yderligere til en indbydende atmosfære.

Entrélamper
 

Badeværelse

Badeværelse er et rum til pleje af legeme og sjæl. Til behagelig kropspleje er der behov for en lampe til spejlet, som belyser ansigtet uden alt for mange skygger. Som en velgørende kontrast til den bløde, spredte, skyggefattige zonebelysning ved spejlet anbefaler light11 en spændende, målrettet rumbelysning.

Som regel er rumbelysning mere spredt og zonebelysning målrettet. Men i kombination med spejlbelysning bør det være omvendt. I små badeværelser, eller på et gæstetoilet, giver de fleste spejllamper automatisk også en tilstrækkelig rumbelysning. Men i store badeværelser er der imidlertid brug for to adskilte lyskilder. Til hyggestunder, hvor badeværelset bliver en "wellness-oase", giver levende lys/stearinlys den ideelle belysning.

Badeværelseslamper
 

Køkken

Køkkenet er boligens hjerte. For det meste bruges det meget og intensivt. På den ene side er det en arbejdsplads og på den anden side også et mødepunkt for familie og venner. Desværre er køkkenet også det rum, hvor der sker flest ulykker. Godt lys er derfor vigtigt på tre måder: Det letter arbejdet, giver en hyggelig stemning og hjælper med at mindske risikoen for ulykker.

Endnu vigtigere er det, at køkkenbordet, skabene, reolerne og spisebordeter godt oplyst. I almindelighed er en generel rumbelysning i køkkenet ikke ubetinget nødvendig, hvis zonebelysningen er med til, indirekte, at oplyse rummet. Lysdæmpning og hyggelamper er med til at forandre rummet fra arbejde til fornøjelse.

Køkkenlamper
 

Børneværelses

Et børneværelses opfylder ofte flere funktioner som barnets soveværelse, legeværelse og lektieværelse. Belysningen skal understøtte alle de formål, som værelset skal opfylde. Belysningen skal kunne varieres, så den understøtter barnets aktiviteter, når der skal laves lektier, læses bøger eller klippes og klistres, og samtidig skal belysningen være afslappende, når barnet leger eller lytter til musik. Det er vanskeligt at løse alle behovene med en enkelt loftslampe. Lyset udnyttes mere effektivt og kan samtidig skabe en hyggelig atmosfære på værelset, når man anvender flere lyskilder, der hver især løser sin specielle opgave.

Derfor bør man også i børneværelset vælge tre lyskilder i kombination, der kan anvendes efter behov og situation. Rumbelysningen sørger for generel belysning i børneværelset, og til det formål vælges lamper, der kaster lys op på loftet eller i alle retninger. Rumbelysningen suppleres med punktbelysning, der oplyser de forskellige områder i værelset, hvor specifikke funktioner foregår - for eksempel lektielæsning, hobby og leg eller boglæsning. Punktbelysning lyser typisk nedad eller ind på en væg. Sidst men ikke mindst vigtigt skal stemningsbelysningen give en hyggelig og afslappende atmosfære, og den bruges mest om aftenen. Stemningsbelysningen skal give et varmt og dæmpet lys, så man skaber de rigtige rammer for barnets afslapning og genopladning.

Ud over belysningen, er der også en række andre faktorer, der bør overvejes ved køb af lamper. Bord- og gulvlamper skal stå stabilt, så de ikke vælter, når der leges på værelset. Det er også vigtigt, at lampen kan indstilles, så den kan løse de skiftende belysningsbehov hen over døgnet. Sikkerhed er et andet vigtigt aspekt. I lamper, der anbringes i lav højde, må pæren ikke blive varm, så barnet kan brænde sig på den. Og endelig skal lampens design passe ind i den øvrige indretning og skabe god stemning på værelset.

Børneværelseslampler

Læs også God rumbelysning


top