terminus

De tre belysningskomponenter


De tre belysningskomponenter

Naturen kombinerer himlens blå, spredte lys med solens livgivende, direkte lys. I boligen modsvares dette af rumbelysningen, som leverer rummets grundlæggende belysning og zonelyset, som oplyser bestemte områder med det rette lys. Begge dele er lige vigtige for en belysning, som ikke kun er funktionel, men også fremmer velbefindende og sundhed. Stemningsfuldt lys består af både rum- og zonebelysning. Det tjener ikke selve oplysningen, men virker på samme måde som ild og giver en anderledes atmosfære.


 

Rumbelysning

Rumbelysning spreder sig regelmæssigt i rummet og tjener dermed til oplysning af et rum. Som regel kommer det fra oven og er rettet mod gulvet, eller i form af lamper, som udsender regelmæssigt lys i alle retninger. Det sørger for grundbelysningen, som øjet har brug for, for at kunne orientere sig. Det udjævner kraftige belysningsforskelle i rummet og letter øjets tilpasning til forskellige zoner. Øjet bliver ikke så hurtigt træt. Hvis rumbelysningen mangler, som f.eks. i en stue, hvor der kun er tændt en læselampe ved sofaen, bliver dette opfattet som ubehageligt af øjet. En udjævnende rumbelysning giver derimod en behagelig atmosfære, som fremmer velbefindendet.

Lys til rumbelysning  

 

Zonebelysning

Zonebelysning giver meget lys, hvor der er brug for det, til bestemte aktiviteter, som f.eks. at læse, spise, arbejde eller se på billeder. Det giver samtidig et spændende lysfald, der er lige så vigtigt for rummets harmoni, som den regelmæssige rumbelysning. Zonebelysningen består af lamper, der lyser nedad eller ind på væggene. Jo mere fleksibel lampen er udformet, desto bedre kan lyset rettes derhen, hvor der er brug for det. Hvis et spisebord udelukkende oplyses via rumbelysningen, giver det en atmosfære som i et storkøkken. En målrettet zonebelysning understreger derimod familiehyggen i forbindelse med de fælles måltider.

Lamper til zone lys  

 

Stemningsfuld belysning

Den Stemningsfuld belysning stemningsfulde belysningen giver en anderledes atmosfære. Det giver lys, men lyser ikke ret meget op. Det forbindes i langt højere grad med hygge, romantik, fascination og lidenskab. Det enkle formål: Kærtegn og ømhed for hjerte og sjæl. Den stemningsfulde belysning virker bedst om aftenen, når omgivelserne er mærke. Men det er vigtigt, at hyggebelysningen ikke er for kraftig, ellers forsvinder stemningen hurtigt. En stemningsfuld belysning skal derfor snarere gløde end lyse. Og når De virkelig vil slappe af, så sluk også for lyset. Skåret fra levende lys giver de rigtige rammer til en afslappet stund med et glas vin... Stemningsfuldt lys kan stilles/indpasses overalt, hvor det kan udfolde sin virkning, f.eks. i vindueskarmen, på sidebordet, kommoden, spise- eller sofabordet, reolen eller på gulvet.
 
Lamper til stemningsbelysning

Rumbelysning

 

Belysningskomponenter

f.eks. standerlampe til loftsoplysning (ovenlys)
 

Opgave

oplyser rummet så man kan orientere sig

 

Hvad bliver belyst?

Rum:
f.eks. dagligstue, spisestue 

Ejendom

Før rummene til at virke højere, men giver få skygger, hvilket kan virke fladt og kedeligt
 

light11 Anbefaling

  • En kombination af rumbelysning og zonebelysning.
  • Belysning af især hvidmalede lofter og vægge fr rummene til at se lyse og store ud.

God rumbelysning

Zonebelysning

 

Belysningskomponenter

f.eks. standerlampe til læsebrug

 

Opgave

oplyser et bestemt område og forbedrer synsindtrykket
 

Hvad bliver belyst?

Områder med aktivitet:
f.eks. stol & sofa, spisebord, skrivebord, skabe & reoler
Områder med kunst:
f.eks. billeder og genstande
 

Ejendom

Giver rumbelysning og gør rummene interessante og levende.

 

light11 Anbefaling

  • Belys målrettet områderne for Deres aktiviteter og Deres kunst.
  • Undgå at belyse gulvet.


God områdebelysning

Stemningsfuld belysning

 

Belysningskomponenter

f.eks. stearinlys eller en dæmpet bordlampe
 

Opgave

som giver en sårlig stemning og understreger en bestemt atmosfære
 

Hvad bliver belyst?

Områder med dekorationer:
f.eks. spisebord, vindueskarm, sidebord & kommode


 

Ejendom

Lyser, men oplyser næsten ikke, virker bedst i mørke.

 

light11 Anbefaling

  • Vælg hyggebelysning der, hvor De tilbringer mange, sårlige stunder eller gerne vil skabe fascinerende effekter


God hyggebelysning

Læs også light11-huset


top